Fit en Vitaal » Sport

Voldoende lichaamsbeweging door Sport met goede voeding en suppletie

jonge dame doet qua sport en lichaamsbeweging buikspieroefeningen op een matje op de vloer

Lichaamsbeweging

We zitten te veel en bewegen niet genoeg. Sport en lichaamsbeweging dragen bij aan de gezondheid van mensen. Dit blijkt uit talloze onderzoeken. Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een lagere medische consumptie. Sport vermindert het risico op een groot aantal aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en beroertes. Daarom is sport en lichaamsbeweging goed voor de gezondheid. Tegelijkertijd draagt ​​sport bij aan een fitte en vitale samenleving, waardoor de belasting van de gezondheidszorg wordt verminderd. Zeker gezien de toenemende vergrijzing van de bevolking in Nederland, is dit niet onbelangrijk..

Naast de fysieke voordelen, is er voldoende bewijs dat lichaamsbeweging ook het emotionele welzijn van een persoon beïnvloedt, vooral bij kinderen en adolescenten. Het bewijs is vooral sterk als het gaat om zelfvertrouwen en zelfrespect. Activiteiten die op een gestructureerde manier worden aangeboden, zoals een gymles op school, worden geassocieerd met een hogere levensvreugde. Het is bewezen dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op emotionele en stemmingsstoornissen. Oefening heeft hetzelfde effect als antidepressiva. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat uw lichaam efficiënter met angst en stress kan omgaan. Het lijkt er ook op dat lichaamsbeweging zelfs de ontwikkeling van angst en stress kan voorkomen.

Voeding

Vergeet daarbij niet dat voeding  essentieel voor een goede gezondheid. Train je (intensief)? Een marathon lopen of een wedstrijd spelen? Dan is voeding belangrijk voor een goed resultaat. U wilt niet sporten met een lege of volle maag of te weinig energie. Zorg daarom voor voldoende groenten, fruit en voldoende maar niet teveel koolhydraten en eiwitten. Voor intensieve sporters is het soms belangrijk om extra voedsel te nemen. Koolhydraten op trainingsdagen Koolhydraten zijn goed voor extra brandstof. Omdat het niveau van glycogeen (energie) in de spieren kan dalen, is het goed om het aan te vullen voor optimale energie. Maar kies dan voor een volkoren product! Eiwit kan bijvoorbeeld worden gevonden in ijzerrijk voedsel zoals spinazie, bonen en sardines..

Suppletie

Er zijn ook veel extra opties voor sporters om de prestaties te verbeteren. Denk aan: suppletie van eiwitshakes, voor herstel of extra spierontwikkeling - denk aan wei en caseïne en niet de maaltijdvervangers. Aminozuren als suppletie spelen een cruciale rol bij het leveren van energie. Dit omvat ook de aanvulling van suppletie zoal creatine en BCAA's. Aminozuren helpen ook uw bloedsuikerspiegel te reguleren en uw bloedsuikermetabolisme te verbeteren. En dat is goed voor het verbeteren van uw uithoudingsvermogen. Je kunt dus langer en harder trainen). Melatonine kan u helpen sneller in uw oh zo belangrijke slaap te komen. Slaap is essentieel voor iedereen, maar als uw lichaam "extra" gebruikt, is het nog belangrijker voor goed herstel.