Fit en Vitaal » Blog » Het belang van vitamine C

Het belang van vitamine C

Gepubliceerd op 11 februari 2020 om 19:35

Waarom vitamine C?

In onze voeding zit vitamine C in groenten, aardappelen en fruit. Er is met name vitamine C in de kool, paprika, citrusvruchten, kiwi's, bessen en aardbeien. Verminderde weerstand, bloedend tandvlees en slechte wondgenezing kunnen het gevolg zijn van een tekort aan deze vitamine. Als het een ernstig en langdurig defect is, kan er scheurbuik optreden, maar dit is sinds de 20e eeuw niet meer in Nederland gebeurd.

De rol van deze vitamine

De belangrijkste rol van veroudering is de voortdurende toename en accumulatie van stress door vrije radicalen (prooxidanten), wat betekent dat het lichaam steeds minder energie ontvangt. Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen die vrije radicalen elimineren en menselijke cellen beschermen tegen schade. Het lichaam zelf produceert geen vitamine C, dus of u voldoende vitamine C in uw lichaam heeft, hangt af van uw dieet of supplement.

Over het algemeen is de rol van vitamine C zijn antioxiderende functie, de vorming van bindweefsel, het transport van vetten, de absorptie van ijzer en het behoud van weerstand. Het is ook een belangrijke ontstekingsremmer en kan helpen bij chronische en acute pijn.

Tekort!

Maar wat als er een vitamine C-tekort optreedt? U kunt dit opmerken als gevolg van de volgende symptomen. Je kunt dit herkennen aan langzame wondgenezing, bloedend tandvlees, spataderen, striae, lage weerstand, kortademigheid, bloedarmoede, aambeien en depressieve gevoelens.

Het is daarom erg belangrijk dat we voldoende vitamine C consumeren. Kies dus veel verse groenten en fruit of vul ze aan met een vitamine C-supplement. Weet ook dat ons lichaam extra vitamine C nodig heeft wanneer u suiker, alcohol en geraffineerde producten gebruikt. Stress verhoogt ook de behoefte aan vitamine C.

Wat eet u om aan uw vitamine C-behoeften te voldoen?

Vormen en gedragingen

Vitamine C  is een wateroplosbare vitamine en is er in de volgende vormen:

  • ascorbinezuur
  • calciumascorbaat
  • ascorbylpalmitaat
  • natriumascorbaat - op het etiket van voedingsmiddelen E300 of E301 (om de houdbaarheid te verbeteren

Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs dat de ene vorm beter wordt opgenomen dan de andere. 

Bron:

OrthoFyto - Viamine C

Voedingscentrum - vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine-info - vitamine c


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.