Fit en Vitaal » Blog » Waarom vitamine D, -K en Calcium? Wat zijn de feiten?

Waarom vitamine D, -K en Calcium? Wat zijn de feiten?

Gepubliceerd op 14 maart 2018 om 14:36

De belangrijke factoren van Vitamine D, Vitamine K en Calcium 

Wat is en doet vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare stof waarvan de belangrijkste vormen vitamine D2 (plantaardig) en vitamine D3 (dierlijk) zijn. Beide vormen worden gevormd onder invloed van ultraviolet (zon) licht. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels. In het lichaam van mens en dier wordt vitamine D3 geproduceerd door het ultraviolette (zon) licht dat door de huid wordt verzameld in samenwerking met het cholesterol in de huid. Het lichaam kan ook vitamine D3 verkrijgen via voedsel, bijvoorbeeld door een voedingssupplement te consumeren en vette vis (haring, makreel, zalm) en in mindere mate vlees en eieren te eten.

 

 • Calcium- en fosfaatspiegels worden gereguleerd door vitamine D in het bloed, door hun opname uit voedsel in de darm te bevorderen, evenals hun opname in de nieren.
 • Vitamine D vermindert de hoeveelheid calcium die uit het bot wordt geëxtraheerd en draagt ​​bij aan de verhoging van het calciumgehalte.
 • Er zijn aanwijzingen dat vitamine D een belangrijke rol speelt in de weerstand van het lichaam.
 • Verschillende observationele studies tonen aan dat mensen met voldoende vitamine D in het bloed vaak minder last hebben van depressieve gevoelens.
 • Vitamine D levert ook een belangrijke bijdrage aan het remmen van ontstekingen in het lichaam.
 • Een vitamine D-tekort kan worden geassocieerd met spierzwakte, spierkrampen en een negatief effect hebben op het evenwichtsgevoel.

Een getinte of donkere huid produceert minder (snel) vitamine D uit zonlicht. Voldoende buiten is dagelijks 15 tot 30 minuten met handen en hoofd onbedekt.

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling en deze vitamine kan een belangrijke rol spelen bij de botproductie. Phylloquinone (K1) is de natuurlijke plantaardige bron van vitamine K en menadione (K3) is de synthetische vorm. Stoffen met hetzelfde effect worden in de darmen geproduceerd door darmbacteriën onder de naam menquinones (K2). Via het dieet kan het lichaam ook vitamine K krijgen door volkorenproducten, groene thee, levertraan, spruitjes, groene bladgroenten, broccoli, yoghurt, melk, tomaten, eigeel en alfalfa te eten.

 • Vitamine K kan de placenta niet bereiken tijdens de zwangerschap en slaat daarom niet op, wat betekent dat pasgeboren baby's een tekort aan vitamine K hebben tijdens de zwangerschap, deels omdat de baby nog niet voldoende darmbacteriën heeft om voldoende vitamine K te produceren. Daarom zijn baby's altijd vitamine K-druppels krijgen na de geboorte om het risico op ernstige bloedingen te voorkomen.
 • Langdurig gebruik van antibiotica kan leiden tot de vernietiging van darmbacteriën die helpen bij de productie van vitamine K. Als gevolg hiervan kunnen vitamine K-tekorten optreden, wat resulteert in vertraagde bloedstolling.
 • Vitamine K reguleert de mineralisatie van bot en kraakbeen.
 • Als bloedverdunners of anticoagulantia worden gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van vitamine K-supplementen, in dit geval is het raadzaam om vóór gebruik een expert te raadplegen. Het effect van het antistollingsmiddel kan worden verminderd!
 • Vitamine K wordt opgeslagen in de botten en de lever en is oplosbaar in vet.
 • Een tekort aan vitamine K kan leiden tot darmziekten, osteoporose en bloedingen, maar dit is zeldzaam.

Wat is en doet Calcium

Calcium is van nature een metaal (base) dat zeer gemakkelijk reageert met andere stoffen. Deze stof wordt vaak in de industrie gebruikt als grondstof voor bouwmaterialen, reinigingsmiddelen en verf. Het lichaam ontvangt calcium door melkproducten, groenten, noten en peulvruchten te consumeren. Botten en tanden worden in principe gevormd door calciumverbindingen en zijn belangrijk voor hun constructie en onderhoud. Het is daarom belangrijk dat het lichaam voldoende calcium binnenkrijgt.

Calcium speelt een belangrijke rol bij meerdere lichaamsfuncties

 • Calciumfosfaat is voornamelijk aanwezig in zuivelproducten en andere calciumzouten die van nature aanwezig zijn in voedsel en caliumcitraatmalaat in supplementen wordt goed opgenomen in de darm.
 • Calcium is van groot belang voor het goed functioneren van de zenuwen en spieren, voor het transport van andere mineralen zoals natrium, kalium en magnesium en voor bloedstolling.
 • De opname van calcium uit de darm wordt gestimuleerd door vitamine D en dit zorgt er ook voor dat calcium wordt opgenomen in het botweefsel.
 • Als het lichaam een ​​onvoldoende calciumgehalte in het bloed heeft als gevolg van onvoldoende voeding en / of een tekort aan vitamine D, kan na lange tijd botverlies of osteoporose optreden.
 • Oxaalzuur in spinazie en rabarber vermindert de opname van calcium in het lichaam, evenals alcohol die de productie van het hormoon cortisol stimuleert, wat op zijn beurt de opname van calcium remt. Cafeïne en zout zorgen ervoor dat meer calcium via de urine het lichaam verlaat.

Feiten

 1. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam.
 2. Vitamine K is belangrijk voor de botgroei.
 3. Calcium is een belangrijk mineraal voor het onderhoud en de opbouw van botten en tanden.

Bronnen en achtergrondinformatie voor de gechreven teksten:

http://www.Wikipedia.org

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

De informatie op deze site is met grote zorg samengesteld. FOOD FOR FIT aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit, op enigerlei wijze verband houdt met of voortvloeit uit het gebruik van foodforfit.eu of is verkregen via foodforfit.eu.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.