Fit en Vitaal » Blog » Omega vetzuren goed voor uw hart en aderen

Omega vetzuren goed voor uw hart en aderen

Gepubliceerd op 10 mei 2018 om 09:51

 

Deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Beschrijving:

Omega 3 en 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekend staan ​​als n-3-vetzuren en n-6-vetzuren. Omega 3, bekend als alfa-linoleenzuur (ALA), wordt vooral aangetroffen in plantaardige oliën zoals lijnolie, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) en zijn vooral bekend als visvetzuren (vis, schaaldieren en schaaldieren). Omega 6 is vooral bekend als linolzuur. Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en is vooral bekend als oliezuur.

Omega 3 - 6 - 9, vetzuren voor een goede gezondheid

Omega 3-vetzuren en hun (natuurlijke) bronnen

Lijnzaadolie (grote hoeveelheden), raapzaadolie, sojaolie, walnoten, plantaardige margarines, vlees (kleine hoeveelheden) en groene bladgroenten (kleine hoeveelheden) bevatten het essentiële vetzuur ALA dat het lichaam niet zelf kan maken. Dit moet daarom worden aangevuld via het dieet of een supplement.

Vis, vooral de vette soorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel, bevatten veel EPA en DHA door algen te eten. En in mindere mate de witte vissoorten. De vis maakt ze niet zelf maar verkrijgt ze zoals hierboven vermeld door de consumptie van algen.

Deze algen leveren daarom ook EPA en DHA via voedingssupplementen, preparaten en door toevoegingen aan voedingsmiddelen. Er zijn ook verschillende soorten visoliecapsules en krilloliecapsules, evenals algen met EPH en DHA op de markt, waar het belangrijk is om ze te onderzoeken op zuiverheid en reinheid vanwege invloeden van buitenaf. Bepaalde soorten vlees en eieren bieden ook EPA en DHA. De niveaus kunnen sterk variëren als gevolg van de gebruikte voeding. Slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA maakt het lichaam uit ALA zelf aan!

Omega 6-vetzuren en hun (natuurlijke) bronnen

Sesamolie, maïsolie en zonnebloemolie bevatten veel van deze meest voorkomende onverzadigde vetzuren, linolzuur genaamd, en zijn, net als ALA, een essentieel vetzuur dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Linolzuur kan daarom alleen worden verkregen uit voedsel, voedingssupplementen en via voedsel.

Omega 9-vetzuren en hun (natuurlijke) bronnen

Veel oliezuurhoudende voedingsmiddelen zijn voornamelijk noten, notenolie, rijstolie, olijfolie en pindaolie. Het is niet essentieel en kan daarom door het lichaam zelf worden gecreëerd.

Verhouding Omega 3 en Omega 6

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) komt, net als de Gezondheidsraad, tot de conclusie dat een dagelijkse energie-inname tot 12% uit meervoudig onverzadigde vetzuren veilig kan worden geconsumeerd. Volgens de WHO kan een inname van omega-3-vetzuren tussen 0,5 en 2 procent van je totale energie (calorieën) bedragen en voor omega-6-vetzuren tussen 2,5 en 9 procent.

De voordelen van Omega 3-6-9 op de gezondheid

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen Omega 3 en hart en bloedvaten. Wetenschappers die de relatie tussen omega 3 en gezondheid zagen toen ze de Inuit in Groenland onderzochten, ontdekten dat ze over het algemeen minder last hadden van ziekten zoals hartaandoeningen, reumatische artritis en psoriasis dan andere populaties. Terwijl hun dieet rijk was aan vet door het eten van walvissen, zeekreeftvlees en zalm. Deze zitten boordevol omega 3-vetzuren die ontstekingen voorkomen. Onderzoek in Japan bevestigde ook deze bevindingen.

Bij ALA is bekend dat het bijdraagt ​​aan het behoud van normale cholesterolspiegels in het bloed, wat gezond is voor het hart. EPA en DHA dragen bij aan de normale werking van het hart, het is daarom belangrijk om een ​​grote portie vette vis per week te eten of voedingssupplementen met visolie te eten, om hartziekten te voorkomen.

Het krijgen van voldoende DHA via de voeding heeft een positieve invloed op het ongeboren kind en op zuigelingen die borstvoeding krijgen bij zwangere vrouwen. Het is belangrijk in de ontwikkeling van de hersenen en ogen. ALA is ook nodig voor normale groei en ontwikkeling. Het heeft ook een gunstig effect bij volwassenen en draagt ​​bij aan het behoud van een normale hersenfunctie en een normaal gezichtsvermogen, op voorwaarde dat volgens onderzoek voldoende DHA wordt ingenomen via voedsel of voedingssupplementen (dagelijks 250 milligram).

Er zijn ook aanwijzingen dat Omega 3-vetzuren een positief effect hebben op diabetes, artritis, reuma, depressie, dementie en leer- en gedragsproblemen.

Bronnen: voedingscentrum, gezondheidsplein, Readers Digest (voeding die baat, voeding die schaadt).

De informatie op deze site is met grote zorg samengesteld. FOOD FOR FIT aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit, op enigerlei wijze verband houdt met of voortvloeit uit het gebruik van foodforfit.eu of is verkregen via foodforfit.eu.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.